Σάββατο 1 Μαρτίου 2014

Β' γύρος εκλογών ΔΣΑ: Η στάση των άλλων παρατάξεων

Εν όψει του δεύτερου γύρου των δικηγορικών εκλογών ήδη οι τρεις παρατάξεις (και οι Πρόεδροί τους), που δεν συμμετέχουν στον δεύτερο γύρο, έλαβαν σαφή θέση για το αποτέλεσμα αλλά και τη στάση που θα κρατήσουν στην επικείμενη αναμέτρηση (Κυριακή 2 και Τρίτη 4 Μαρτίου).

Καταδίκασαν τα έργα και τις ημέρες της απερχόμενης διοίκησης, έδωσαν την δική τους ερμηνεία για το αποτέλεσμα και οι δύο εξ αυτών δήλωσαν την υποστήριξή τους προς τον υποψήφιο Πρόεδρο, Βασίλη Αλεξανδρή.

Δήλωση από τον συνδυασμό του Παναγιώτη Γαλετσέλη «Δημοκρατική Σύμπραξη Δικηγόρων», για τον 2ο γύρο των εκλογών:

Δ.Σ.Α. Χωρίς διαφάνεια και λογοδοσία δεν ασκείται διοίκηση

Το αν θα χαρακτηρίσει κάποιος «χαστούκι» ή «κατραπακιά» για τον απερχόμενο Πρόεδρο του ΔΣΑ το αποτέλεσμα του α’ γύρου των εκλογών έχει να κάνει με το ποια κριτήρια έχει βάλει για τον τρόπο άσκησης της διοίκησης στον Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών. Η ηγεμονική αδιαφορία , ο τραυματισμός της δημοκρατίας και η ακύρωση θεμελιωδών γνωρισμάτων όπως η υποχρέωση της λογοδοσίας και η επιταγή της διαφάνειας δεν είναι σίγουρα, τα χαρακτηριστικά ενός Προέδρου του ΔΣΑ.

Από την άλλη, η πραγματικότητα των δικηγόρων, που παραμένει στενάχωρη, στα όρια της ασφυξίας, δεν επιδέχεται εξωραϊσμούς και μεγαλοστομίες.

Η αδιαφάνεια και αυθαιρεσία στην οικονομική διαχείριση του ΔΣΑ, η αδράνεια και η υποταγή στους κυβερνητικούς και μνημονιακούς μονοδρόμους, επιλογές καθ’όλα αντιδικηγορικές, η ασφαλιστική και φορολογική μας εξόντωση και η εξαφάνιση της επαγγελματικής μας αξιοπρέπειας, πρέπει να σταματήσουν εδώ και τώρα.
Με την εκλογική στήριξη των συναδέλφων που με ψήφισαν και με την ηθική στήριξη πολλών άλλων που δεν με ψήφισαν για διάφορους λόγους, τολμώ να στείλω μήνυμα ενότητας για να αναδείξουμε στον ΔΣΑ Πρόεδρο ικανό για πολιτική τομών, ανατροπών και διεκδικήσεων γιατί τα προβλήματα των δικηγόρων διογκώνονται καθημερινά. Ο Βασίλης Αλεξανδρής δεσμεύτηκε για διαχειριστικό και λογιστικό έλεγχο στα οικονομικά του ΔΣΑ, για λογοδοσία στη Γενική Συνέλευση, για προάσπιση της δημοκρατίας και διαφάνειας και κυρίως για διοίκηση του ΔΣΑ χωρίς κομματικές επιδιώξεις, στηρίξεις και εξαρτήσεις που αποδυναμώνουν τον Πρόεδρο. Αυτά άλλωστε είναι, μεταξύ άλλων, θέσεις και αιτήματα του συνδυασμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Δικηγόρων.

Ο νέος Πρόεδρος του ΔΣΑ που θα εκλεγεί οφείλει να ανταποκριθεί στη καθολική απαίτηση των δικηγόρων της Αθήνας, ανεξάρτητα από πολιτικές θέσεις ή κομματικές προτιμήσεις, να ασκήσει διεκδικητική και ενωτική πολιτική, που σήμερα είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ. Γιατί η συνέπεια, η εντιμότητα, η μαχητικότητα και δημοκρατικότητα είναι τα πιο φερέγγυα κριτήρια για την εκλογή του Προέδρου του ΔΣΑ και τον τρόπο άσκησης του αξιώματός του.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΑΛΕΤΣΕΛΗΣ

Ανακοίνωση για στήριξη Αλεξανδρή, Παναγιώτης Περάκης:
Ο επικεφαλής του συνδυασμού «ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΠΡΟΤΑΣΗ» και υποψήφιος για την Προεδρία του ΔΣΑ στον 1ο γύρο των δικηγορικών εκλογών, εκλεγείς Σύμβουλος, Παναγιώτης Περάκης και ο επίσης εκλεγείς Σύμβουλος με τον ίδιο συνδυασμό Χάρης Κονδύλης, έκαναν την ακόλουθη δήλωση:

Οι εκλογές της 23/24.2 στον ΔΣΑ πιστεύουμε ότι κατέδειξαν την ισχυρή βούληση των δικηγόρων της Αθήνας, ανεξάρτητα μάλιστα από τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, για αλλαγή. Αλλαγή τόσο στην ηγεσία του Συλλόγου μας όσο και στον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων της δικηγορίας. Τα εύκολα λόγια, ο λαϊκισμός, οι γνωστές συνδικαλιστικές πρακτικές οι οποίες κυριάρχησαν τα τελευταία χρόνια, εξάντλησαν πλέον τα όριά τους. Εμείς ξέραμε ότι δεν φέρνουν λύσεις. Τώρα αποδείχθηκε ότι δεν φέρνουν ούτε ψήφους. Αυτό που επειγόντως ζητείται –και επιβραβεύεται, στο βαθμό που υπάρχει- είναι η ουσία, ο σύγχρονος και αποτελεσματικός τρόπος προσέγγισης των ζητημάτων.

Μέσα σ΄ αυτό το πλαίσιο πιστεύουμε ότι εντάσσεται και το δικό μας εκλογικό αποτέλεσμα, το οποίο, δεδομένων των συνθηκών και των τεράστιων δυσκολιών που αντιμετωπίσαμε, δεν μπορεί παρά να κρίνεται ως θετικό. Ευχαριστούμε από καρδιάς αυτούς που μας τίμησαν με την ψήφο τους. Τους διαβεβαιώνουμε ότι την εκλαμβάνουμε κυρίως ως ευθύνη, στην οποία θα προσπαθήσουμε να ανταποκριθούμε με όλες μας τις δυνάμεις, συντασσόμενοι και με την κατά τα ανωτέρω βούληση των συναδέλφων μας.

Ως λογικό επακόλουθο, ενόψει κατ΄ αρχήν του 2ου γύρου των εκλογών, ανταποκρινόμενοι στο αίτημα της συντριπτικής πλειοψηφίας για αλλαγή, στηρίζουμε την υποψηφιότητα του Β. Αλεξανδρή για την Προεδρία του ΔΣΑ και συστρατευόμαστε μαζί του, δηλώνουμε δε ότι θα του παράσχουμε τη στήριξή μας και μετά τις εκλογές, για την άμεση ανασυγκρότηση του Συλλόγου και την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων.

Η συστράτευσή μας αυτή δεν γίνεται εν λευκώ, αλλά αφού έχουμε προηγουμένως συζητήσει μαζί και διαπιστώσει συμφωνία στις περισσότερες βασικές μας προγραμματικές μας θέσεις και προτάσεις, ιδίως αυτές που αφορούν στην αναδιοργάνωση του ΔΣΑ.

Είναι αυτονόητο ότι συνεχίζουμε να διατηρούμε όλες τις απόψεις μας για τα προβλήματα και τις αιτίες τους, όπως και τις αντιλήψεις μας ως προς τον τρόπο αντιμετώπισής τους. Ενδεχομένως δεν συμπίπτουμε σε όλα. Τούτη όμως την ώρα σημασία έχουν αυτά που μας ενώνουν και που συμπυκνώνονται στο αίτημα για αλλαγή στο Σύλλογο.

Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων Αθήνας:

Το εκλογικό αποτέλεσμα του α' γύρου στο ΔΣΑ αποτυπώνει κατά κύριο λόγο μια σαφή αποδοκιμασία της διοίκησης Αδαμόπουλου. Η αποδοκιμασία αυτή είναι απολύτως δικαιολογημένη. Ο κ.Αδαμόπουλος άφησε τον κλάδο ανυπεράσπιστο απέναντι στα συνεχή και εξοντωτικά μέτρα της τελευταίας τριετίας. Δεν παρενέβη, δε διεκδίκησε, στην πράξη αποδέχθηκε τη συνεχή επιδείνωση των όρων άσκησης της δικηγορίας και την υπερφορολόγηση του κλάδου. Δε σεβάστηκε την απόφαση της γενικής συνέλευσης του Φεβρουαρίου του 2012 και κατέστειλε τις κινητοποιήσεις και την αγωνιστική διάθεση των δικηγόρων. Αποθάρρυνε την κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο και από αυτή την άποψη είναι συνυπεύθυνος για τις συνεχείς ήττες του κλάδου μαζί με την πλειοψηφία του απερχόμενου ΔΣ. Τέλος, συνολικά άσκησε τη διοίκηση κατά τρόπο αυταρχικό και αδιαφανή.

Από την άλλη πλευρά, η προεκλογική κριτική μας απέναντι στην υποψηφιότητα του κ.Αλεξανδρή παραμένει. Η προγραμματική ασάφεια, η υποστήριξή του από ανομοιογενείς δυνάμεις στις οποίες περιλαμβάνονται μεγάλα τμήματα του μνημονιακού μπλοκ και της κατεστημένης συνδικαλιστικής γραφειοκρατίας του ΔΣΑ είναι σημαντικά στοιχεία που καθιστούν τη δική μας πρόταση απολύτως διακριτή προς αυτή την υποψηφιότητα και τα ψηφοδέλτια που την υποστηρίζουν. 

Ο στόχος της ριζικής αλλαγής των συσχετισμών δεν επιτεύχθηκε. Δικαιούμαστε ωστόσο να πούμε ότι η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση κατέγραψε μια ικανοποιητική και διακριτή παρουσία. Επιχειρήσαμε και σε ένα βαθμό καταφέραμε να εκφράσουμε τη φωνή και την αγωνία μιας κοινωνικά μαχόμενης δικηγορίας. Μιλήσαμε για το νεοφιλελεύθερο σχέδιο για το χώρο της δικηγορίας, προτείναμε λύσεις για την ανακούφιση των συναδέλφων και τη βιωσιμότητα των ταμείων, αναδείξαμε την κοινωνική διάσταση της δικηγορίας, συζητήσαμε για τα προβλήματα της έμμισθης δικηγορίας, επιμείναμε στο ζήτημα των έμμισθων συνεργατών. Είπαμε με σαφήνεια ότι οι δικηγόροι δεν μπορούν να συνεχίσουν να εμμένουν σε μια συντεχνιακή μόνον προσέγγιση χωρίς να κατανοούν τον εαυτό τους ως τμήμα της κοινωνίας που αγωνίζεται. Επισημάναμε το δεσμό ανάμεσα στη δικηγορία και την προάσπιση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων. 

Δώσαμε – μαζί με άλλες παρατάξεις, ιδίως της Αριστεράς - μια συλλογική μάχη αξιοπρέπειας απέναντι σε ακραία ψηφοθηρικά ήθη. Αγωνιστήκαμε για την ενότητα των αριστερών και των αγωνιστικών δυνάμεων στο ΔΣΑ. Θα επιμείνουμε σε αυτή την κατεύθυνση και μετά τις εκλογές. 

Ευχαριστούμε όσους και όσες μας στήριξαν για την αγάπη και την εμπιστοσύνη τους. Πήραμε μεγάλη δύναμη από την υποστήριξη πολλών συναδέλφων, που χωρίς να έχουν παρακολουθήσει τα πρώτα μας βήματα, τον τελευταίο χρόνο, μας εμπιστεύτηκαν ως δύναμη ανατροπής και ελπίδας για τους συλλογικούς αγώνες. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην τους διαψεύσουμε συνεχίζοντας τον αγώνα και την προσπάθειά μας. 

Ζητήσαμε την ψήφο των συναδέλφων μας στον πρώτο γύρο με βάση ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και μια συγκεκριμένη αντίληψη. Το πρόγραμμα και η αντίληψη αυτή δεν είναι παρόντα στο δεύτερο γύρο. Ωστόσο, έχει περάσει η εποχή που οι παρατάξεις “καθοδηγούσαν” τους συναδέλφους στην ψήφο τους. Οι συνάδελφοι αυτονόητα θα πράξουν σύμφωνα με τη συνείδησή τους με κριτήριο την πολιτεία και την προσωπικότητα των δύο υποψηφίων, το πρόγραμμά τους, τις πολιτικές και συνδικαλιστικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την υποψηφιότητά τους. Θέλουμε να τους διαβεβαιώσουμε ότι η Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση θα είναι μαχητικά και ασυμβίβαστα δίπλα τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου